Benda Nak Jadi.....

a few weeks ago.. sesuatu berlaku pada kojie...ni rentetan apa yg berlaku

30hb Nov 2010

2.30 ptg - aku jatuh bilik air.....cuba bgn..namun malang... aku jatuh kembali....sakit nyer...tuhan saja yang tahu...tak mampu bergerak..aku berusaha merangkak untuk mengambil hp dan menghubungi jiran sebelah rumah..kebetulan mmg sudah berjanji utk klua selesaikan satu urusan dgn dia....alhamdulillah dia dtg tolong...

3.30 ptg - terus ke emergency di KPJ Seremban....masuk ke E.R dgn welchair sbb keadaan aku dh tak blh bergerak..kemudian di suntik dgn 2 suntikan utk hilangkan kesakitan....

5.30 - buat x-ray.....tunggu specialist bhngn tulang dtg till 8.30 mlm...result - good...takder tulang patah...tpi still sakit..kmudian masuk wad bilik 400 tingkat 4....mlm suntik lgi n mkn ubat tidur utk hilangkan kesakitan.

1 Dec 2010

pakar tulang blkng ...check semua...ptg buat CT SCAN n M.R.I....

( if tak tahu aper itu M.R.I or CT SCAN google jer..)

:: C.T Scan Session ::

. :: M.R.I Session ::

2 Dec 2010

Doktor Pakar ( DP ) dtg pagi2 explain result CT Scan dan M.R.I...

- CT SCAN menunjukkan tulang punggung bukan dlm keadaan normal means lari dari kedudukan asal.

- M.R.I menunjukkan 2 bhgn dlm tulang blkng telah terkeluar dr kedudukan asal dan menekan saraf tunjang , yang menyebabkan kesakitan yg teramat...

DP tnya...kaki kebas atau tidak n blh duduk or not...sbb base on CT SCAN...i should be tak blh duduk....n base MRI...kaki akan kebas...but kaki aku just cpt sejuk jer....n duduk blh ...cuma sakit.

so DP ckp means tulang punggung mmg bkn dlm keadaan normal...tpi semulajadi dlm keadaan mcm tu drpd org biasa...so miracle nyer...kedudukan tulang punggung yang lain sikitdr org biasa ni telah melindungi kaki aku dr kebas dan tak dpt bergerak ... so CT SCAN ok..takder masalah tulang sblh dlm....so problem pada result M.R.I je lah....yang mana L5 dan S1 telah terkeluar dr kedudukan asal dan menekan saraf tunjang...penyakit ini dinamakan SLIP DISC..

selepas explaination oleh DP...terus buat rawatan fisiotherapy.....start dengan Ultra Sound n Electric Therapy....still tak leh bergerak sngt..sbb sakit juga if bergerak....buat rawatan pagi dan petang....ptg diberi pakai Lumber Support utk menyokong tulang blng dr membengkok menekan saraf..


after a few days takde improvement...DP said..no choice...kena buat operation kecik...iaitu masukkan steroid dlm tulang blkng....kaedah rawatan paling minimal...tapi dikira sebagai pembedahan juga...sbb berisiko...( saraf kot )

4 dec 2010...11.00 pg

bilik aku di call...operation dicepatkan ...should be pukul 3...alasan aku dh terlalu sakit...so redha...mmg cuak beb...first time masuk Operation Theatre O.T...rasa macam dah nk mati pun ada...hahaha.....but im ok ...just feel lonely....tetiba je kan..

2.00 ptg :: dh klua O.T...alhamdulillah semua berjalan lancar...masih sakit...n kaki tak dapat merasa...

6 dec 2010....

dh klua ward...tpi dgn amaran....tak blh bergerak aktif utk 3 bulan....bergerak banyak utk 2 minggu...naik flight utk 2 minggu....n bla bla bla bla bla...byk lagi pantang larangnya...so i will explain soon ape itu slipped disc...

4 comments:

lagenda said...

aduh..Tp alhamdulillah la semuanya dah selamat kan. Pasni, kena jaga2..jgn buas2 sgt

kojie said...

tak selamat juga mak....sampai skrg pun till sakit.....now waiting for the next procedure.....hmmm

cik panadol said...

kojie...itu sangat menakutkan dan bahaya...u better get a proper check ok dear....tulang belakang n saraf? what a sensitive part! really worry ok....

get well soon...moga Allah sentiasa membantu kau...

kojie said...

mmng menakutkan pown...dh hadapi utk kali pertama bulan 12 hari tu....mmg sensitif....me too risau sngt....but wat to do...dugaan dari Allah s.w.t..terima dengan redha...naseb bek ader insurans