seBUAH Kenangan

Salam semua…..sesudah sekian lama tak berblog…baru hari ni berkesempatan…bukan tak smpat….tapi malas nk menaip bgai nie….tapi hari ni aku amek peluang utk kongsi pengalaman aku belajar utk mendapatkan sekeping kertas yg hanya bercop DIPLOMA sajork….

itu je mampu….tpi insyaallah aku ku sambung pengajian utk dptkan sekeping lagi kertas…n smbng lagi ..lagi dn lagi…..tpi dip dip tu pun….aiyoh….berpeluh bagai utk daptkan….migrain beratus kali la uolls….muntah jgn ckp la…bnyk pengalaman yg dikutip spnjng pengajian…..terlalu banyk pahit manis….bnyk pahit….dan bnyk juga manis…tapi semua tu aku lalui dngn redhanya…heheheh…

aku pernah dihina sehina-hinanya….dimaki kawan sekelas sendiri dihadapan orang ramai di kampus ( dia dh minta maaf pun )….itu aku rasa paling pahit…tapi ader aku kesah…aku pernah di fitnah….terlalu banyk uolls…tpi kak pah aini bnyk lagi la ftnh yg dia dpt…huhuhuhuu…tpi Alhamdulillah….bnyk pulak manis yg aku dpt disana….bnyk prgrm yg aku sendiri jadi pengarah….hmpir kesemuanya membanggakan kehidupan aku seadanya….pengiktirafan juga telah aku dpt….aper yg diiktiraf biarlah rahsia…..huhuhuhu pengiktirafan sbg mak hayam palng hangit…boleh macam tu…huhuhu….

sepnjng aku belajar….bnyk jenis org aku dpt berkawan…bersyukur sngt….aku dianugerah dengan ramai kawan…..terlalu ramai…tak kira junior atau senior…tpi syg ..hp aku hilang 1 tahun lepas..jadi bnyk no yg hilang..dlm ramai2 kawan tu pun..ader yg tikam depan, belakang , kiri dan juga kanan aku dh jumpa….so far yg pernah main tikam2 aku nie skrg nih dh berkawan dgn aku balik…..aku tak kisah uools….maafkan je ape yg telah berlaku….mungkin dorunk jelous kot….sbb aku fofular(berangan jerk )…ko adoo…non adoo…matilerrw puji diri sendiri…huhuhuhu…

dlm ramai2 tu juga ader yg aku bergaduh smpai bertahun…tpi Alhamdulillah b4 aku habis semuanya kembali normal….mungkin berkat doa kepada ilahi utk aku teruskan persahabatan….syg seribu kali syg kalau putus kawan dgn mana2 umat di dunia ni…kerana bagi aku setiap org ader keistimewaan sendiri….semuanya terlalu isitimewa….tpi ader juga yg paling istimewa…saper itu uolls….hnya mereka yg tahu diri ini mengenali insan terlalu istimewa itu….tpi yg penting family first ya….nahhh….kalau aku nk cerita keseluruhan nyer …boleh buat biography nie….tajuk buku tu… ‘MEMOIR of KOJIE at Diploma times’..boleh….matilew....

tapi at here aku nk kepilkan beberapa pic aku spnjang aku pengajian di sana…..dari tahun 2005 hingga tahun 2008…..tpi masa awal2 sem dulu tak bnyk gmbr sngt amek …sbb time tu tak chantique lagi…huhuhu..boleh mcm tu…hahahah…skrg….nah rasain….utk 2008 sajork…dh nk mencecah 1k…dh chantique ker yg amek gmbr bynk2 ituw ??…..tidak uolls…my all tak chantique uolls….tetap sama,…Cuma menjalani proses ‘Revolusi Kojie Drif’…matilew sama dgn tajuk filem plak…suka hati aku ler…ok lah uolls…meh la usha2 pic yg adoo….ko adoo..?? non adoo..tapi pic 2 yd dimasukkan nie…bukan semua nyer lah…….hnya 7.685 % dr jumlah keseluruhannya…..

nie pic tahun pertama :


nie tahun kedua :


Tahun yg ketiga mmg bnyk bergmbr...ni just suku dr kesemuanya....coz tahun ke-3 penuh dgn kenangan dan pelbagai program...mmg terlalu bnyk kenangan di tahun yg ke-3 nie.....sukar digmbrkan dgn perasaan ini.....satu memori yg tak akan dilupakan sampai bila2..


Dlm pada itu juga......aku di lantikpelbagai jawatan yg hmm penat ler nk handle...tpi ttp pegang dgn sebaiknya....amanah dn kepercayaan orang... sebagai contoh jwtn yg dipegang ialah P.R & Pengurus 4 kumpulan nasyid tempat aku belajar seh...di ulang ya...N.A.S.Y.I.D.....so far pencapaian mereka amat membanggakan aku......tanpa tolenransi dan perfahaman kedua2 pihak...semuanya tak akan menjadi...itu kata-kata penasihat tertinggi kokurikulum..utk pengetahuan korunk juga...beberapa orng dari mereka nih pernah masuk top 40 n 20 O.I.A.M.dan top 20 kot AKADEMI FANTASIA.....so ada value gak ler kumpulan2 nasyid aku ni...nieh pic pic dorunk..

Kumpulan D’ALAF

Kumpulan MUWARRAH.....

Kumpulan Wardahtun Nisa’....berbaju biru....


Setiausaha ku yg baik dan rajin sekali.....thanks kakak ...


so selama 3 tahun aku bermaustatin disitu..bnyk bnda aku belajar....bukan shj major dip....tpi ttg kehidupan dan erti kehidupan dan makna kehidupan....semuanya aku belajar....semua itu aku takkan lupakan...pengalaman itu penting utk menjadikan aku lebih baik dari semalam.....actually terlalu bnyk utk aku ceritakan pengalaman2 aku ...tp setelah dok pikiaq sepanjang sebulan...aku just simpan dalam benak sanubari sahaja...pendek cerita ...aku malaih nk type...itu sajork...inilah kehidupan...walaupun hanya DIPLOMA...tpi ttp bermakna.....kerna tak semua belajar benda yg sama kita belajar....setiap orang ada kelebihan dan kelemahan...begitu juga aku..

UNTUK TERAKHIR KALI

salam uoolss.........UNTUK TERAHIR KALI...pada jam 3.39ptg tadi tamatlah perjuangan permulaan hidup aku..slps aku sign borang tamat belajar...ALHAMDULILLAH..yakni aku baru tamatkan last paper sepanjang 3 tahun 1/2 pengajian aku.....kegembiraan mmg ada..malahan mmg terlalu gembira bila tamatkan paper last week....so far paper tu agak susah....namun aku boleh jawab dgn tenang dan kesungguhan....tapi dalam kegembiraan tu ader sekelumit perasaan sedey yg teramat sangat dn sukar untuk aku ungkapkan...hmm aku tak dpt tulis pnjng coz ader bnyk benda nk kena settle ...i will update soon..maybe take time to write in this blog...so just wait.....i will back soon.....salam..

sajak kematian

Salam uolls.....sajer jer aku nk kongsi pendapat aku about thats...lagipun tgh stdy tetiba otak aku blur dgn kes2 yg bersimpang siur ...pening...so aku pun take time utk bagi pndangan aku...sbb aper ..ptg tdi aku pergi jumpa lect aku...tu pun sbb die msg suh dtg..aku ingt mende la kan...rupanya nk borak2 sbb dh lama aku tak munculkan diri...motip hilangkan diri..hehehe....so kitaorang borak2 n tukar2 pendapat....hmpir 2 jam gak la kitaorang pot pet pot pet...macam2 isu klua....so antaranya isu yg leh dikatakan hangat bg sesetengah pihak......iaitu

SAJAK KEMATIAN di sekolah rendah...Video panas yang menjadi kekecohan seorang ibu kepada murid tahun satu Intan Sabrina yang mengatakan anaknya berubah selepas di"paksa" menonton video ini. Berubah jadi apa tidak pula dinyatakan tetapi aku rasa berubah menjadi anak yang tidak mahu meninggalkan solat.....sepatutnya kau bersyukur la pompuan ooii..anak kau berubah kearah kebaikan..dn mndoakan kalau ko mati dan disiksa dlm kubur mcm tu...lain la kalau lepas tengok video tu anak kau jadi serigala jadian kerr.....histeria ker.....termenung ker...

Peliklah video keagamaan begini ditentang hebat sampai report polis bagai tetapi apabila anak-anak korunk yang berumur satu tahun pun di"paksa" melihat cerita atau filem untuk cerita tahyul dan hantu seperti di TV3 setiap malam Jumaat seperti Kekasihku seru dan Puaka Niyang Rapik tidak pula mendapat bantahan...tmbh2 berpulun2 produser2 buat filem2 hantu nie..pontianak la...congkak la....aku pasti makcik intan tu pun tngk citer loh kong ker poh kong..aku pun dh lupa...tu tak termasuk beratus2 lagi filem2 hantu hollywood..jepun..korea..indon..walaupun kadang2 hantu2 nie terpaksa merangkak sbb pngarah suruh.....dier tak bantah lak...terang2 citer tu tahyul bnyk dr sedikit kbnrn yg dibongkar......

Pada aku video tersebut amat bagus sekali dan memberi gambaran mengenai siksa kubur yang mengingatkan kita kepada kematian...sbb kematian tu mmg ader....seksa kubur tu mmg ader...ular dlm kubur tu mmg ader.. Untuk anak-anak pula yang cepat belajar dari visual akan memberi satu kesan yang akan mereka ingat sampai mereka dewasa...aku yg di ipt ni pun baru tngk video tu..insaflah skjp kan....tapi sekurang2nya video tu beri kesan positif kepada kita utk berubah kearah kebaikkan..bukan nyer kejahatan... Entahlah...itu pendapat peribadi aku yang very the jahil ni shj..aku msh bersocial....tpi biarlah ader sedikit kesedaran utk jadikan peringatan di masa hdpn....

p/s : tetiba blog aku nie jadi blog baik....INSAF SEKETIKA.....







Salam semua....di kesempatan ini kojie menyusun sepuluh jari memohon maaf andai kata sepanjang mengenali anda smua..kojie ader terkasar bahasa , tersalah laku...yg disedari dan yg tak disedari...maaf sngt sngt....semoga raya kali ini memberi erti kepada kalian semua.....mengenali kalian semua..mengajar kojie erti kehidupan...yg mana ada lawan dan kawan..yg mana happy dan tak happy..yg mana duka dan lara...semua itu mncorakkan erti hidup yg sebenar..kojie hargainya kalian semua dlm hidup ini...akhir kata kojie mengucapkan SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR & BATIN....nnnnnnn duit raya jgn lupa nk diberi pada kojie ya..kalian semua dh kerja kan..kojie masih belajar..dr segi hukum syarak layak menerima ya...hehehhe.....ape aper just drop msg to my hp......salam syg dari bumi HANG LI PO hingga ke JELAPANG PADI........


my Buffday

11 September .. hari khms...bersamaan 11 RAMADHAN 1429 h....ulangtahun kelahiran aku yg ke 21...umur 21. sudah 21 tahun aku hidup di muka bumi ini...sudah pelbagai perkara yg aku coretkan dan warnakan atas kanvas hidup ini yg dulunya putih bersih......namun itu pilihan aku sendiri..dn alhamdulillah...slps 21 tahun hidup aku direncanakn dgn baik..wlaaupun tak seindah spt hidup2 org lain..namun aku berjaya mengolah diri ini menjadi manusia walaupun tak smpurna tpi masih mampu berdiri mngharungi arus kehidupan...plbgai cabaran spnjng 21 tahun hidup dimuka bumi ini..pelbagai cerita...pelbagai karenah...pelbagai masalah....

-masalah dlm keluarga....
-masalah dlm pelajaran...
-masalah dlm kehidupan...
-masalah dlm kesihatan...
-masalah dlm persahabatan...


namun alhamdulillah....ku sujud syukur kehadrat ilahi

-masalah dlm keluarga kian baik..family mana yg tidak bermasalah...ditmbh lagi dgn onak duri kehidupan masa kini yg memerlukan perhatian dari kedua insan.dn alhamdulillah mama dn abah berjaya menongkah arus menghadapi karenah anak2 mu....sebagai anak sulung akan ku bantu sedaya upaya walau sebesar mana badai mendatang.....insyaallah

-masalah dalam pelajaran juga sudah kembali ok....tinggal lagi 2 bulan jer lagi untuk aku menghabiskan pelajaran aku....bukan bermasalah tpi terjadi masalah...aku redha dgn masalah yg terjadi...wlaaupun bukan pintaku ..namun ku akui ini dugaan dari Nya....supaya aku belajr erti kesusahan dlm hidup ini....

-masalah dalam kehidupan....sbnrnya ini bukan mslh..tpi cabaran....kehidupan klau takder masalah...tak dipanggil masalah.....alhamdulillah....semuanya berjalan lancar....aku berdoa agar masalah dlm meniti arus kehidupan ini berjaya ku harungi dgn lancar....aminnn....

-masalah dlm kesihatan....kalau dulu masalah ni lah menjadi antara punca utama masalah2 lain...namun kini semuanya beransur ok.....bukan bermakna sakit ku sudah sembuh.....medical checkup yg terakhir ku buat dilaporkan kesihatan aku bertmbh masalah di beberapa bhgn.. kalau saper yg tahu ..dulu lumber spine aku ader masalah di L5 & S1 namun kini bertambah di L4 , L5 & S1.....namun entah mengapa....kesihatan aku tidak seteruk dulu..kalau dulu sekali serangan blh membuatkan aku terlantar diatas katil..namun kini tiada lagi....mudah-mudahan ia kekal untuk selamanya dn bertmbh baik...mudah-mudahan aminn...

-masalah dlm persahabatan......hmmm dlm dunia nie...persahabatan la paling penting sekali....sepanjang 21 tahun aku hidup..mcm2 jenis sahabt aku jumpa...ader yg tikam blkng...ader yg pijak kepala...ader yg manis mulut...ader yg adu domba....ntah bermacam lagi.....namun skrg alhamdulillah slps 21 tahun aku sudah pandai untuk menilai yg mana lawan yg mnaa kawan......bukan semua yg baik didepan aku nie akan baik juga di blkng aku.....jadi aku hari memilih juga untuk berkawan rapat....tapi dlm berkawan masih terbuka untuk semua...hnya memilih dlm keadaan utk rapat dn bersahabat saja.....klau nk disenaraikan shbt2 aku....hmm penuh juga...tpi biarlah mereka berada di hati ini......

itu jer yg aku mampu ceritakan setakat ini..mengenai buffday aku...nanti aku akan update gmbr2 spnjng buffday aku yg berlanngsung dari Jb hingga ke mlk ke n9 dn akan dtg kemungkinan di kedah pulak.....

sawang Bersawang

makin lama makin malas pula nk menulis..bukan malas sbb aper..sbb terlalu bnyk bnda nk yg ditulis..dan akhirnya TAK TERTULIS....itu ceritanya...ape aper...aku just post gmbr....gmbr leh menceritakn seribu ertikan.......layaaaannnnnnnnnn

lawatan mengejut ke NSTP.....kebetulan hari tu balik JAYBEE umah family angkat di sana..n ayah lak kerja di NSTP...amek peluang....cmner paper di kluarkan........just snap the pic..but u guys create sendiri la yer cerita di sebalik pic ituww



berita diterima dari balai berita KL



dicetak scan 1 persatu


dikeluarkan ala2 layer kek

kertas putih akan direcanakan dgn berita

muka dpn NSTP.....
ader bnyk lagi gmbr..tpi malas nk upload..luar dr bidang aku..hahahah

SeKiAn LaMa

first sekali ...jie nk ucapkan SELAMAT BERPUASA kepada semua pembaca JARI JEMARI MENYUSUN TARI.......masih belum terlambat untuk ku ucapkan...so nk sambut puasa hari tu....aku pulang ke kampung halaman ku...SUNGAI PETANI KEDAH.....bestnyer.....tapi b4 tu ..singgah KL dulu untuk berjumpa dgn kawan2...so 29. 8. 2008 tu dari melaka bertolak jam 6.30ptg smpai tambh tolak jem pukul 9.00 lbh baru smpai....after that dlm paktam dtg amek di puduraya....thank u so much paktam...
'senyum kojie.....tapi gmbr paktam yg di tangkap...hahahah'

kemudian terus pergi mkn PECAL LELE di Ampang.....fuh ..sedepnyer..kmudian singgah jap umah paktam ..kemudian terus meluncur dgn 'baby V ' nyer ker STAR HILL untuk aktivtii berjimba2 dgn kengkawan yg lain..


-sebahagian dr kengkawan yg brdozen2 jumlahnya-


after dh puas berjimba2...esok paginye..aku bergegas ke KLANG .tpi sebelum ke KLang itu...singgah sebentar di KL sentral utk jumpa seseorang ...huhuu aku lewat satu jam dari waktu yg dijanjikan..rasa bersalah sngt..smpai jer terus minta maaf..ntah berapa puluh kali aku minta maaf smpai dier suh stop ..kalau tidak BYE BYE...hehhehe...after that pergi lepak KLCC jap...lepas heart to heart , mind to mind aku terus bergegas menaiki KTM komuter ke klang..smpai klang tak smpart nk rehat...terus bertolak ke KEDAH DARULAMAN.....fuh penatnya....di KEDAH mcm2 aku bt...best sngt...smpai jer ....my mom dh sediakn kek coklat actually not sedia la...dier beli sajork.....thanks mama coz belikan my fav kek....habis stngh kek aku kerjakan....
-lagi setengah dlm perut gue -

so hari2 aku disana smntara tunggu hari pertama puasa dgn mamat ni...nasib baik ada dier..kalau tida
k msti boring blk kedah kali nie.....my best fren .....sayang sangat sama kamu wahai SHIN CHAN....heheh...kalau dier tak balik alamatnyer terperap dlm rumah sajork...nseb bek ader dier...leh mengediks dgn dier...hehehehe

so xtvt yg dibuat...pusing Sg Petani melihat pembangunan yg dibuat PKR......den org UMNO yer....huhuhuhuu....redha sajork slps diperintah PAS...takper...so sin chan dgn bangga nyer bawa aku ke RFC product ala2 KFC but 100% ISLAMIC n BUMIPUTERA....selepas di pujuk dan di rayu dgn bahasa 2 kesat oleh chan..akhir aku pun bersetuju ...mak aihh....org penuh giler...mati nk kena beratur.... -barisan yg menunggu utk membeli-

-after mengharungi onak dan duri dan beratur mcm pelarian hmpir 1 jam setengah ....berjaya juga dpt-

-fotogediks dulu yang penting -

- aku lapaq......tak mau tangkap gambaq dh -

thanks to shin chan coz belanja aku.....not bad la rasanya...n thanks coz sanggup balik sg petani dr UUM untuk bersama2 mengediks dgn aku..hahaha.....meet u this RAYA yerr...

SEMINGGU SUDAHHH

whatzzup kojie in da blog....sorry lor im a lil bit bz skunk nie...so nk summary sajork aper yg telah di buat...RABU 14hb OGOS itu aku telah dijemput oleh pentadbiran tmpat aku menuntut ilmu nih utk ke malam graduan..ikut hati ...malaih....tpi arahan lorr....so redha n dgn keterpaksaan aku pun pigih laaaah.....so ader sket pic2 yg di snap2 at there kat sblh kanan ini.....hmm hr khamislak hr tu aku pergi ibu negara malaysia...tapi pergi umah kawan ku di anting2 ( SUBANG ) .....n hari jumaat 15hb tu kluaq pi sg wang..area star HILL.....sesajork cari hadiah utk my roomate..birthday lupa nk beli hadiah...( bukan lupo tapi pocket non adoo pitih )..so ditunda..sambil mencari barangan utk dihadiahkan ....ader sorunk mamat yg muka very the familiar gituww.....tetiba mamat tu menjerit tngk aku eh salah aku menjerit tapi tak klua suara tngk mamat tu...sempart lagik nih bergmbr dgn dia....ohh BAM SAMSONS rupanya.....sempat lagih nih nk suh dier nyanyi bhgn corus BUKAN DIRIKU...tapi manager dier very the KEKWAT sangat.....aiyoh sedar lah diri tu wahai manager...kau pun bekerja dgn org sajork...aku bukan bawa pisau masa tu....selepas melilau menghabiskan masa di situ....aku pergi berjimba2 dgn kawan2 di club.....buat aper lagi clubbing la....hr sabtu petang 16hb ogos nyer..my best fren since school si SIN CHAN msg ajak klua lelepak gitu ...so smpai KLSENTRAL..sambil menunggu SIN CHAN nie dtg....msg my mom suh 3g with me...so sambil menunggu penuh setia tu smpat la aku ber3G dgn my mom sambil mengucapkan HAPPY BIRTHDAY to my lilttle sister........coz that's day birthday dia....after that sin chan smpai ...amek keputusan di luar jangkaan ..kami ke mid valley....lepak d STARBUCKS with khailie n yamasaki....n tak lupa nk say THANKS to SIN CHAN coz blanjer KOJIE....
cheers....

khailie : - chantique tak gigi i nie..i blh jadi duta STARBUKS n ubat gg tak ?yama :-apo apo sajork .........

sin chan : - bibir i ni kasi juih sket ....sorank tunjuk gigi , sorunk tnjuk lidah..i tunjuk bibir sudehhh
kojie :-kesian kwn2 ku ....masing2 ader mslh rupanya...

hari ahad tu tidur sajork satu hari penuh dan lengkap ......wahh bestnya tidur....hehehe.....esoknyer..isnin tu terus ke SEREMBAN.....sampai jer...terus sajork berjimba2 dgn kawan2 sekitar kawasan PKR ituw......hari selasa 19hb ituw..teruskan berjimba-jimba ke karaoke dgn dorunk lagi..tapi takder mood ok...dlm takder mood ituw....habis juga 4 lagu aku SUMBANGKAN....hahaha...after that teruskan aktiviti melepak2 gituw di DATARAN SEREMBAN ......wah main game vagai ni.....RABUNYA pulak.....ngan eric etsumo ke PUSAT DAKWAH ( we all ustaz ok )...cari bahan assigmnt kejp....kemudian bergegas ke SEREMBAN TOWN lagik....potong my hair kejap


sempart lagih nie berposing
vagai sambil rambut dipotong.........







hr khmis nyer terus pulang ke MELAKA BERSEJARAH...tmpat my menuntut ilmu.......after check in hostel.....wah macam hotel pulakkan ...check in bagai ni.......esoknyer JUMAAT terus ke MultiMedia University coz ader LAW SEMINAR 2008 pada SABTU...thanks sudesh @ shaun coz tumpangkan semalamam di ur room...before balik bilik shaun sempart lagih nie pergi habiskan duit tengok WALL-E...nseb baik citer tu best....SABTU pagi dlm pukul 6.30 dh bgn untk bersiap ke seminar tu...waduh masih ngantuk coz pukul 4 pagi baru tidur...sibuk dok menganyam ketupat dgn shaun nie....so dlm seminar tu not bad la bcause panel nyer pun not bad.....
Datuk Zaid Ibrahim , Prof Dr Aziz Bari , Prof Dr Shad Saleem Faruqi n Dr Ahmad Masum dengan tajuk
' THE EVOLUTION OF THE MALAYSIAN JUDICIAL SYSTEM'...
so mmg bagus la seminar tu very open.....tapi terlelap dlm 7 , 8 , 9 kali gak la...coz tak cukup tidur........after that terus ke TESCO MELAKA...sempat lagi bershopping vagai nie...maggi sajork....after that terus check in balik hostel ni till now....sekian sajork untuk kali ini.......


post lama

salam kepada semua...korunk perasan tak post ttg malaysia tu...aku terpaksa outkan...bcoz dh kena warning.....so amek tindakan tak mengikut perasaan ...diri ini padamkan artikel ituw.....

08-08-08

tarikh nie chantique...tapi aku tak smpat nk post aper2 pada hari nie..jadi aku post a few pic dulu..cuma aku mengharapkan :





aku masih tetap sujud pada kiblat yang sama.....










negaraku yg aman dari segala fitnah dan perpecahan......







dua hati akan menyatu suatu hari nanti.......










teman2 seperjuanganku berjaya dlm semua bidang.......








aku boleh menyelesaikan segala masalah yg mendatang.......








dan korunk yg membaca juga seperti apa yg aku harapkan....hanya kebaikkan ku harapkan..jauhkanlah dari segala kejahatan dan kecelakaan...amin

need korang nyer pertolongan

leh tak pembaca2 n sahabt2 sekalian tolong kojie tunjukkan dimana kojie leh cari maklumat mengenai


KEDUDUKAN PERTUKARAN AGAMA MENURUT PERUNDANGAN DI MALAYSIA....leave ur comment at here or chatbox when get any information ...thank u so much .....love u alls

100 hari

30 jUlAi 2008

genap sudah 100 hari pemergian aidil hafife b roslan.....atau nama panggilannyer dady.....
dady ....banyak benda nk aku ceritakan pada kau....tapi kau pergi awal sngt..tak sempat aku nk berkongsi kegembiraan dan kesedihan aku dgn kau....sedar tak sedar dh 100 hari kau tinggalkan family kau , kawan2 kau dan aku....kau pergi menyahut seruan ilahi....Dia lebih menyayangi kau dari kami semua...dady..dlm 100 hari nie..macam2 perkara terjadi....dari aku couple n now dh clash...actually bnda boleh settle ...tapi ntah aku malaih nk serabutkan kepala aku..so aku lepaskan ia pergi ....kalau ader jodoh..ada laa...dady aku rindu giler time biler aku ada masalah ...kiter pergi tepi pantai...kemudian makan ais kacang....cerita masalah yg membelenggu otak ini....smpai skrg dady aku tak pergi mkn ais kacang di tepi pantai lagi....dady....last aku mandi laut dgn kau...dan smpai skrg juga aku tak lagi pergi mandi laut ..even dh berkali2 aku pergi laut...just teman org mandi....kenapa kau pergi cepat sngt dady...kau kawan yg faham aku ....mmg ada kawan2 aku yg lain faham aku..tpi setiap org berbeza dady...kau tak pernah sakiti hati aku...tapi aku selalu sakiti hati kau...dan kau tak pernah marah aku...but aku selalu gak marah kau....dady...if diberi peluang sekali lagi...aku tak kan sakiti hati kau....aku tak kan marah kau...aku tak kan buat benda2 yg kau tak suka dan merosakkan hidup aku...tapi peluang tu takkan dtg....ia takkan kembali lagi......dady...thanks ya..kerana disaat2 akhir kau..kau dtg selalu jumpa aku...borak2 dgn aku....share mcm2 cerita...kalau aku tahu kau akan pergi...aku akan dengar setiap bait dan patah perkataan yg keluar dari mulut kau sebaik2nya.....setiap nasihat kau...ntah la dady..kehilangan kau amat aku rasai ...sampai skrg aku mengharapkan semua yg terjadi hanya lah mimpi ......tapi hakikatnya ia adalah realiti yg harus ku telan..kau pergi tinggalkan kami semua di saat semua org perlukan kau.....kau jadi sahabat yg terbaik pernah aku kenal....pendengar setia masalah2 yg aku hadapi....takkan ader yg kedua macam kau dady....dady..selalu aku berdoa pada tuhan untuk temukan aku dalam mimpi tidurku....tapi hampa belaka....dah seratus hari kau pergi..tapi aku tak pernah mimpikan kau....sekurang2nya terubat juga rindu aku dgn kau....tapi apakan daya...kau tetap tidak dtg menjengah mimpi2 ku...mungkin suatu hari nanti kau akan datang dengan niat mengajak aku pergi bersama2 kau di dunia yang baru ituw... dady aku harap kau tenang dan bahagia di sana...sentiasa ku titipkan doa agar kau beroleh ketenangan disana....terima kasih aidil hafife roslan kerana sudi menjadi sahabat sejati dunia akhirat aku.......2-mei-1988 hingga 22 april 2008.....al-fatihah..

TriP TO JaYbEE

ni trip aku ke JB ...sempena tahun melawat johor..eh eh ader kena mengena ker.....actually aku ke jb utk pergi rumah kawan baik aku...aidil hafife roslan yg aku panggil dady....ader kenduri di rumahnya.....kenduri yg aku tak leh terima....kenduri nie tak patut buat...tapi kena buat juga....kenduri arwah untuk dia....family dier mmg happy sngt biler aku pergi umah dier....adik2 dady mmg happy coz antara org yg rapat dgn abg dorunk ader dgn dorunk..tmbahan pulak.....ape yg aku suka mkn...suka pakai semua lebih kurang sama je ngn dady...sekurang2nya terubat gak rindu dorunk pada abg dorunk...dan aku berjaya menghappykan family dady sekeluarga..termasuk pkcik2 n mkciknyer.....hari pertama aku kat sana ...sedey gak la...tgnk gmbr dady dlm album khas utk dia...gmbr aku ngn dia pun ader ..terharu laa...mlm tu family dia bawa aku jalan2 pusing jaybee......dorunk bawa tmpat yg dady suka pergi......mmg happy la...sbb mengimbau kenangan arwah dgn dorunk...terubat sket kerinduan mereka pada arwah..

.hari sabtu 26 julai 2008 ....hari tu kenduri bacaan yasin dan tahlil dibuat khas untuk dady....kuasa tuhan mmg besar...org yg sedekah kuih dan lauk pauk mmg cukup bnyk ....mengalahkan kenduri nikah pulak....ader gak org hntr kuih muih yg tak diketahui siapa gerangannya......naik 1kg aku hari tu..kerja mkn jer....mlm slps kenduri ..aku jln2 pusing jb wktu mlm dgn adik arwah n sepupu rapat arwah...best gak la jb erk.....

tapi kalau dady ader..mesti lagi best....menyesal rasa dlm diri ini..time dier ajak balik jb...aku tak nk ikut..dady bukan aku tak nk ikut..kau pun tahu kan aku bz dgn prgrm2 aku..tapi hasrat kau untuk bawa aku pusing2 jb dh terlaksana...walaupun bukan kau yg bawah ..tapi sekurang-kurangnya darah daging kau yg bawa...rindu sngt dgn kau......tapi itu bukan kali terakhir aku pergi jb...aku akn pergi dan terus pergi...................


ni time dlm bas nk ke jb...seat aku di atas engine....saborr je la......dr mc ke jb ....bertolak pukul 1.30ptg...smpai pukul 4.30 ptg...


sampai gak aku kat danga bay nie....asyik dengar cerita org jer kan.....not bad la

nie tmpat impian utk aku bekerja...hope so one day
ntah aper nama tmpat ni .....tapi cantik lerr jam nyer...



rindu la ngan gurl nie.....adik bongsu dady...rapat ngan aku masa di sana....acu comel la




adik2 dady yg laen...eh kurang sorang la...mana ayon nie...







pusara sahabat dunia akhirat diri ini...semadilah dirimu dgn tenang ya....

sEmInGgU sUdAh

hmm..sedar tak sedar..dh seminggu aku tak post dalam blog nie..bz gak la..bnyk aktiviti aku buat dlm seminggu nie....sedar tak sedar badan nie bergerak sejauh 600km dlm masa seminggu....last weekend...aku balik my hometown....SG PETANI kedah....wah bestnyer...balik kejap jer....balik 3hari 2 mlm jer...tapi ALLHAMDULILLAH....dalam tempoh masa sesingkat tu aku dapat habiskan masa dengan my family n a few kawan utk seketika..

smpat juga la pergi penang.....umah aku ngn penang dekat je sekangkang kera ....masuk highway sp selatan klua highway sbrng jaya dlm 10-15 minit jerw........


ni ferry .....bagi yg tak tau la....
dh muak naek benda nie..


so pergi penang ngn my family bukan ader motip aper sngt pun..just pergi batu feringhi utk mandi laut jer.....coz situ jer yg takder org sngt...n so far kebersihan masih terjamin....alhamdulillah...hehehehe....so on thats timed.......aku ngan adik aku nie nk masuk TROPICAL SPICE GARDEN at area situ lerw...coz aku ngan dier tak mandi laut ..adik aku yg lain mandi tak hengat dunia nie..baru jer nk masuk pintu gate...ader sorunk mamat nie dtng....aku ingt dier nk klua pintu ..tapi x der mknernyer......dier cakap...encik...minta maap sini sudah tutop juga...esok mari ......bangla ....BANGLA.....di ulang BANGLA.....tu tempat pelancongan okey...bukan kawasan pembinaan...tension gak lak.....sepatutnya bagi la pekerjaan tu pada warganegara TANAH MELAYU...ni tidak..ntah adr permit ker tidak ....terus amek kerja...... tpi sempat gak lak berposing sakan with my adik....di DEPAN PINTU AJER


termenung seketika

with my adik..

so after melawat kawasan ala2 ahli parlimen.....aku pun bergegas pulang ke negeri besejarah..hari isnin dh nk start kuliah.......isnin mlm....selasa mlm....n rabu mlm....penuh dgn meeting di setiap fakulti..fuh..redha jer..nseb baik ader kawan2 yg sangat2 bersemangat....hehehe...thanks for FIKRI....my naeb setiausaha yg baru ..teruskan berusaha menjadi yg terbaik...n KAK NURUL.....my setiausaha....thanks akak kerna memudahkan urusan kojie...n also my setiausaha sulit.....PE'KOK ...coz always ingatkan prgrm2 n jadual kelas aku....my roomate..adik syg..hafiz....settle ur prmblm secepatnyer yer....u have a lot of thing to settle on the future....just ambil 2-4 hari untuk bersedih.....hehehehe....ckp org pandai ..time aku bersedih..lebih kurang aja..sama jer kita..hehehehe....


so hujung minggu nie insyaallah jumaat till ahad aku akan ke JOHOR BHARU....pergi rumah AIDIL HAFIFE @ DADY..shbt baik aku yg mmg baik giler..takkan ader yg kedua seperti dia...dady..see aku rindu kau lerr.....umah dier buat kenduri..n family dier mngharapkan kedatangan aku.....coz hari sabtu ader kenduri arwah untuk DIA.....dh genap 100 hari dia tinggalkan kami......AIDIL HAFIFE ROSLAN @ DADY...aku rindukan kau sngt2.....tersangat2 rindukan kau ----AL-FATIHAH----

HaRaPan untuk HaRi EsOk

whazzup2 kojie in da house...my trademark in thread.....hmmm satu pengalaman yg teramat indah dpt mengenali semua terutama dapat jumpa dgn adik L..adik ..blog nie siap cpt sbb adik yg tak sabar nk baca tau.......we start now.....minggu ni kehidupan aku penuh dgn masalah.....sampai aku tak tahu nk cakap mcm mana masalah tu dtg.....

kehidupan mmg macam nier ker...masalah datang silih berganti....leh tukar2 macam tukar baju lak.......arrrrggghhhhhh.....tekanan mmg tekanan..tapi ntah la.....air mata aku tak menitis kali ini bila berhadapan dengan masalah yg mndatang...seolah olah aku sudah lali.....sudah faham dan sebati dgn masalah....

minggu nie juga aku belajar JANGAN MEL
ETAK HARAPAN pada seseorang....suasana...keadaan dan segala-galanya...bnyk harapan aku letak pada minggu nie....aku letak harapan pada orang..aku letak harapan pada keadaan dan aku letak harapan pada suasana......3 harapan yg aku letak pada minggu nie....dan harapan yg aku letak pada ketiga-tiga tu hancur berkecai...

biarlah harapan tinggal harapan.....yg pasti h
arapan masih harus diletakkan di masa hadapan...kerana harapan lah yg akn membuatkan aku terus dan masih mampu tersenyum dan berjalan......lirik lagu harapan by fazli zainal nie tetiba lak aku minat...padahal masa lagu ni meletops dulu aku lah antara org yg kureng sket dgn lagu nie.....

Tajuk/Lirik Lagu: Harapan
Penyanyi: Fazli Zainal

Doaku agar kau kan selalu bahagia Agar kau temui insan tulus menyayangimu
Lepaskanlah diriku kerna keredhaanmu
Bukan kerna dendam jua bukan kerna kau terpaksa

Ku tinggalkan memori bersamamu
Ku undur diri bersama harapan


Tidak kesampaian cinta kita
Kubawa harapan kupendam rahsia
ku dikejauhan mendoakan
Agar kau bahgia tiada lagi duka
Daku rela mengundur diri
Ku pasti dikaukan fahami…

Tiada penyesalan kasihku korbankan
Andai telah tertulis kuterima ini bukannya kupinta
Oh pergilah dikau diiringi keikhlasanku
Cuma pengalaman mengisi kekosongan mimpiku..


*bahagian yg diboldkan tu....tersirat lorr maknanya utk aku.....supaya aku terus ingat bahawasanya hidung aku tak mancung dan pipi aku tersorong-sorong.....

...........bnyk kerja bodoh yg aku terbuat hujung minggu nie....tak tidur dua hari beturut2....tak makan lebih 24 jam......dan yg paling bangang hari nie......HARI INI...

this week aku pergi bt MRI untuk check my healthy..n dptkan report MRI yg sebesar kertas lukisan SPM....biarlah rahsia sakit aper....tak penting pun untuk korunk.....yg sakit aku bukan korunk kan....teruskan happy dgn dunia korunk...dan aku turut happy tngk kawan2 happy..syg korunk......so hari nie...aku terlalu letih sbb menahan mata dan memaksa badan aku untuk berfungsi tanpa rehat....bgun pagi jer ...kepala aku dh jammed......migrain dtg blk...sejuk hbs satu badan....tapi still bergegas bersiap bcoz takut terlewat ke kl sentral nk pulang ke mlk..biasa naek bas ..tpi hari nie tiket semua dh habs....dh siap semua...aku kejutkan p**t*m ....slps salam p**t*m aku rasa macam nk nangis jer...ntah la aku sebak tngk dier....minggu ni hidup dier pun sama penuh dgn trouble....lepas salam aku terus blah dgn cpt..takut nanti berair mata nie...

dgn kepala yg noya2 sakit aku melangkah jua dgn bas ke klcc *muntah kali pertama sebaik turun bas....smpai situ..terus tukar naik tren ke kl sentral...dlm tren 2,3 kali kepala aku terhantuk dgn rod besi..biler la dier pasang rodu..kepala aku jadi mangsa...sakit bertmbh2....smpai kl sentral aku berlari dgn tngan penuh dgn report MRI..beg laptop n beg baju......nseb baik smpt....aku ada lagi 20 minit sblm train SINGAPORE berlepas ke sana....tapi aku smpai TAMPIN jer...baru jer nk restkan badan....hmm *muntah kali kedua..dgn selmber tong smph jadi mangsa....tepat pukul 2.10 train smpai...tak smpt nk mkn..lapor thp gaban....smpat la beli dunkin donut yg tak sedap tu....dlm train aku tertidur terjaga tertidur terjaga berkali2...kalau la blh buka kepala dan buang sakit tu dh lama aku bt...

sampai jer tampin..n turun jer dari train ..satu kelegaan bagi aku...'LIFE MUST BE GO ON'...aku pandang train tu pergi....mengharapkan pergi bersama masalah2 aku...after menunggu 15 minit kawan aku dtg.....thanks FIR ..sanggup dtg dari jauh amek aku...sbb kau tahu if aku sakit...mmg aku sakit betul....kau macam tau jer aku bnyk mslh....buka pintu keta..dgn selamber kau cakap * sila tinggalkan masalah anda di luar kereta dgn senyuman sinis.....kalau aku blh tinggal fir..aku dh tinggalkan...

dh setngh perjalanan aku rasa macam aku ade kehilangan sesuatu...aku check semua barang2 aku....apa yg aku tertinggal....YA ALLAH..report MRI....nk buat bukan senang...mahal nk mampos.....bt pertama kalinya air mata aku menitik...sbb itulah masa dpn aku....bnda itu yg akan membicarakan ttg hidup aku skrg nie...aku tertinggal dlm train....BODO sngt ...so bodo...aku terus msg p**t*m.....bagitau dier...after that p**t*m bagitau dier cuber tolong.....

aku minta fir singgah pantai b4 masuk kampus......aku pandang ke laut...melihat segala ceruk dunia hujung air sana....

PROBLEM...pergilah engkau jauh dari ku....aku tak sanggup lagi hadapi masalah ini.....PERGIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII............!!!!

tapi masalah mengajar aku erti hidup......mengajar aku menjadi manusia,......dan mengajar aku supaya lebih matang... dan lebih berfikiran jauh....

* thanks to P**t*m.....i will get back my MRI result...thank u so much
* also thanks to k** Y*** n P**a.....u know what i mean...

2 telinga 1 otak 1 mulut dan 1 hati

Sementara nk tunggu kelas pukul 2pm jap lagi..nie yg kojie nk kongsikan dgn korunk...agar kita sama-sama kita merenungnya dari pelbagai aspek dan sudut

Kita lahir dengan dua mata di depan wajah kita, kerana kita tidak boleh selalu melihat ke belakang. Tapi pandanglah semua itu ke depan, pandanglah masa depan kita.

Kita dilahirkan dengan 2 buah telinga di kanan dan di kiri, supaya kita dapat mendengarkan semuanya dari dua buah sisi. Untuk berupaya mengumpulkan pujian dan kritikan dan memilih mana yang benar dan mana yang salah.

Kita lahir dengan otak di dalam tengkorak kepala kita. Sehingga tidak peduli semiskin mana pun kita, kita tetap kaya. Kerana tidak akan ada seorang pun yang dapat mencuri otak kita, fikiran kita dan idea kita. Dan apa yang anda fikirkan dalam otak anda jauh lebih berharga daripada emas dan perhiasan.

Kita lahir dengan 2 mata dan 2 telinga, tapi kita hanya diberi 1 buah mulut. Kerana mulut adalah senjata yang sangat tajam, mulut bisa menyakiti, bisa membunuh, bisa menggoda, dan banyak hal lainnya yang tidak menyenangkan. Sehingga ingatlah bicara sesedikit mungkin tapi lihat dan dengarlah sebanyak-banyaknya.

Kita lahir hanya dengan 1 hati jauh di dalam diri kita. Mengingatkan kita pada penghargaan dan pemberian cinta diharapkan berasal dari hati kita yang paling dalam. Belajar untuk mencintai dan menikmati betapa kita dicintai tapi jangan pernah mengharapkan orang lain untuk mencintai kita seperti kita mencintai dia.

Berilah cinta tanpa meminta balasan dan kita akan menemui cinta yang jauh lebih indah

papa ....bacakan kuat2 yer

aku dpt email dr kawan aku...dier suh baca citer nie...after seminggu baru berpeluang nk baca...hmmm...menitis air mata aku baca citer nie...so touching....



Papa Bacakan Kuat Kuat Ye.
Malam itu saya benar-benar sibuk. Selepas solat Isyak Dan menikmati Hidangan, saya terus ke meja tulis, mahu menyiapkan kertas kerja yang akan saya bentangkan pada mesyuarat tiga Hari akan datang.
Baru nak mula, anak tunggal saya Serena 6, tiba-tiba datang menghampiri. Dan membawa sebuah buku. Saya kerling nampak dia tersengih-sengih manja.Begitulah dia, kalau Ada sesuatu yang dimahukannya, dia akan bersikap Terlalu manja.
"Papa? Bacakan buku cerita in. Bagus tau! Cerita pari-pari, Ina nak
Dengar," Kata Serena menghulurkan buku bergambar itu pada saya. "Buku baru ya?"Saya Bertanya berbasa basi tanpa menoleh, sekadar melayan. Serena mengangguk lantas memberitahu buku itu dibelinya pagi tadi.
"Papa sibuk, lain kali boleh tak?" saya memujuk. Serena memuncung,Memperjelaskan rasa kecewanya, tapi saya benar-benar sibuk. "Bolehlah Papa?..sekejap saja. Ceritanya sedap?." Rengek Serena enggan mengalah.
" Kan papa kata sibuk! Suruh mama baca?.." "Mama basuh pinggan. Alaaa?Bacalah, papa!" Serena merengek sambil menghentak-hentak kakinya ke Lantai.Nyata dia tidak mahu mengalah.
"BUDAK INI?..!!!" Tak reti bahasa ke. Pergi sana !!!!" saya jerkah
Permata Hati saya itu. Serena panik. Dia terperanjat sungguh kerana tidak Menyangka Saya bertindak sejauh itu. Nampak jelas matanya sedikit berkaca, lalu Dia Beredar sayu.
Dalam nada sebak, dengan muka yang sebek, Serena beredar sambil menoleh Ke Arah saya. Dalam suara tersekat-sekat dia bersuara, "Nanti papa bacakan
Kuat-kuat cerita ini kat Ina, ya papa!"
Saya hanya memandang tajam ke arahnya. Sebaik tiba di pintu bilik dia Menjeling saya, kali ini saya mengangguk. Masa terus berlalu, seminggu,Dua Minggu namun kesibukan saya semakin bertambah. Setiap kali pulang,Serena Tidak merengek minta dibaca cerita pari-pari itu, namun tangannya tak lepas memegang buku itu. Mungkin juga dia faham saya terlalu sibuk.
Pada minggu berikutnya sedang saya, isteri Dan Serena menikmati sarapan Bersama, saya perhatikan buku itu masih dipegangnya.
"Mama dah baca, seronok papa," kata Serena. Saya mengangguk sambil Tersenyum. "Bila papa nak bacakan?" tiba-tiba Serena bertanya. "Mama dah Bacakan, okeylah TU!" Nampak wajahnya terkuncam.. Saya terus menyuap Makanan.
"Mama baca perlahan. Nanti papa bacakan kuat-kuat ya! Katanya.
Saya mengangguk.
Selesai makan saya mencapai akhbar. Lembar demi lembar saya tatapi.Tidak terfikir untuk menunaikan impian Serena. Tiba-tiba terdengar bunyi Suatu dentuman yang cukup kuat di luar. Konsentrasi saya cuma terganggu
Seketika, sebelum kembali memusatkan perhatian ke dada akhbar.
Tiba-tiba pintu pagar rumah digegar, saya segera menjenguk. Jiran-jiran Mengatakan Serena dilanggar kereta. Saya panik, sempat berfikir, bila Pulak Dia keluar? Tadi Ada kat dapur. Saya memekik memanggil isteri sebelum Meluru
Ke lokasi kemalangan. Sungguh kabar itu benar, Serena terkulai diribaan Seorang jiran yang sedang memberi bantuan. Saya terus pangku anak saya,Masuk ke kereta jiran yang sedia memecut ke hospital.Darah membasahi pakaian Serena. Nafasnya sesak. Isteri meraung sekuat Hatinya."Ina?! Ina?..! Inaaaaaaa!!! " saya memanggil-manggil perlahan namanya Dipangkal telinga Serena yang berada dalam pangkuan. Tatkala itu Nafasnya Tersekat-sekat. "Papa? Mama..Ina takut. Ina sayang papa, Ina saying Mama,
Ina tak nak mati!" bersuara Serena antara dengar Dan tidak sambil
Membuka Matanya yang dipenuhi darah, saya kesat darah itu dengan tisu. Namun Sekadar Cuma. Darah kembali memenuhi wajahnya. Tangisan kuat isteri saya
Membuatkan Jiran yang memandu terus memecut. Di hospital, Serena di tempatkan diBilik ICU ekoran keparahan kecederaannya.
Masuk Hari kedua, keadaan Serena tak berubah. Dia masih tidak sedarkan Diri Dan terpaksa bernafas menggunakan respirator.
Itulah saatnya saya merasa cukup bersalah. Lalu petang itu, saya bacakan Cerita pari-pari dalam suara yang kuat tetapi tersekat-sekat di sisi KatilSerena. Semakin kuat saya membaca, semakin merumbai air Mata.Kekesalan berlabuh, tapi segalanya telah musnah. Mungkin Serena tidak Dapat Mendengar jalan cerita yang sangat diminatinya itu. Keesokan harinya,Saya Bacakan sekali lagi, masih dalam nada suara yang kuat.
Kemudian setiap Hari saya bacakan cerita itu ditelinga Serena, sementara Isteri saya tak henti-henti menangis. Dia mungkin terlalu marah Dan Kesal Dengan tindakan saya terhadap Serena sejak seminggu yang lalu.
Masuk Hari ketujuh, sebaik saya mula membaca, Serena tiba-tiba membuka Matanya perlahan-lahan. Saya nampak terlalu sukar untuk dia melakukan.
Bacaan saya terhenti, Air Mata merembes Dan saya usap-usap kepalanya.Beberapa ketika kemudian, Serena memejamkan semula matanya, pejam untuk selama-lamanya. Saya seperti terdengar suara Serena mengucapkan terima
kasih kerana membacakan cerita itu padanya.
"Papa?? nanti bacakan cerita ini kuat-kuat pada Ina ya?" kata-kata
Serena masih terngiang-ngiang di telinga saya sehingga ke hari ini, walau setahun berlalu.
Hingga kini saya tertanya-tanya, apakah sedikit perhatian yang
diperlukan oleh seorang anak terlalu mahal untuk diberikan oleh seorang lelaki yang bergelar ayah? Saya tidak dapat menjawap, selain air mata yang tumpah.

MAtaHAriKU

setiap kali aku dengar lagu MATAHARIKU by AGNES MONICA rasa pilu n sedey jer...nk kata lagu ni mendayu-dayu tak juga...lirik so touching...takde lah sangat.....tapi lirik nyer macam tpat sngt dgn aku....

MatAHariKu

Tertutup sudah pintu .. pintu hatiku
Yang pernah dibuka waktu hanya untukmu
Kini kau pergi dari hidupku
Kuharus relakanmu walau aku tak mau

Berjuta warna pelangi didalam hati
Sejenak luluh bergening menjauh pergi
Takada lagi cahaya suci
Semua nada beranjak aku terdiam sepi

Dengarlah matahariku suara tangisanku
Kubersedih kerna panah cinta menusuk jantungku
Ucapkan matahariku puisi tentang hidupku
Tentangku yang tak mampu menaklukan waktu

Berjuta warna pelangi didalam hati
Sejenak luluh bergening menjauh pergi
Takada lagi cahaya suci
Semua nada beranjak aku terdiam sepi