Melaka Trip


wah tajuk..Melaka trip...macam jauh sangat je kan..still dlm Tanah Melayu lagi...bukan merancang pun nak pergi...tetiba jer..lepas lunch dengan Rizal....terasa nk ke Melaka....terus masuk highway ke Melaka....keluar highway Ayer Keroh...senang je kan....yg penting kau bayar tol....dapat la kau keluar kat highway tu..meh aku citer apa yg dibuat...



Menara Taming Sari


Merupakan menara pandang setinggi 110 meter yang terletak di Bandar Hilir bersebelahan Dataran Pahlawan. Menara ini dapat berputar 360 darjah untuk para pelawat melihat Bandar Melaka dari sudut atas pula yer. Menara ini merupakan menara berputar jenis Gyro yang pertama di Tanah Melayu. Kos pembinaannya adalah sekitar RM 24 juta. Menara ini dibuka secara rasmi pada 18 April 2008 Rekaannya adalah berdasarkan reka bentuk Keris Taming Sari..tak tau keris taming sari tu apa...pergi tengok citer Puteri Gunung Ledang yg suka berkemban.....tngk Hang Tuah buang dlm sungai je keris tu....


harga tiket masuk Menara Taming Sari dengan MyKad RM 10.....kalau tanpa MyKad....RM 20...senang citer..kalau kau warganegara Tanah Melayu..kau dpt la harga RM 10 tu...



excited yer incik Rizal dapat naik Menara Taming Sari ni



view Pulau Melaka


Dataran Pahlawan


Sungai Melaka....dalam tu ada Keris Taming Sari....



ok....next destination.....ZOO MELAKA





harga tiket...RM 7.00 dewasa......RM 5.00 kanak2

Zoo Melaka terletak bersebelahan Dataran Sejarah,Ayer Keroh. Di sini terdapat lebih dari 214 spesies haiwan...kalau yang pergi tu haiwan...jadi 215 lah...hahahahaha haiwan2 itu boleh ditemui di Asia Tenggara dan Afrika secara semula jadi.


sedara lembu....seladang kot...bukan aku yer..haiwan yg belakang tu...


incik Rizal begitu suka sangat dengan Rusa ni..


lupa la nama apa binatang ni...mcm Rusa...tapi ada 8 jenis Rusa dalam tu ye


ni lah Tapir yg sebenarnya..selalu kita sebut muka macam Tapir kan...


ape nama ntah benda ni...incik Rizal sesangat takut ya..berlari dia sbb haiwan ni berkeliaran macam tu je


ni namanya Jeniffer Lapis.....hahaha...aku lupa juga nama binatang ni




kuda padi....ala kuda ni ada belakon dalam citer Lord of The Ring...cuba korunk tengok balik citer tu....





sebenarnya x lama dlm zoo tu....sbb air tiba2 turun dari langit...so terpaksa keluar awal ( bosan sebenarnya dalam zoo tu).

actually sampai jer Melaka terus pergi zoo dulu....kemudian baru ker Taming Sari......lepas Taming Sari ke River Cruise...


tapi tak naik sbb lambat sangat mende tu nk berjalan nyer..
but tiketnyer sama juga lah....kalau rakyat malaysia yg ada my kad...RM 10




lepas River Cruise masuk Pahlawan Mall....




biase jerk..nama pun shopping complex...so kaedahnya sama je la..org jual barang..takder kelainan pun..mcm jual diri ker..eh blh ker ? lepas melilau habiskan duit dlm poket...terus ke Pantai Puteri.....tujuannya nk makan ikan bakar di Umbai..tapi mcm jauh sngt...so ke Pantai Puteri saje....blh la...sedap lagi bakar ikan kat umah yg dibuat sendiri....

2 comments:

Lagenda said...

hahaha..korang berdua pun leh berjalan merata2 penuh keseronokkan yek..

Just enjoy ur self sementara belum berdua tu kan..

Hah..menatang yg ko tatau namanya tu is sesumpah ler nyah..omputihnya nama apa yek?? Ni la yg pentingnya english education..

miahahaha

Travel Rizal Zakaria said...

apsal tetiba plak byk gambor i nih?? very the mengfofularkan diri ini yer..tidakkk!! (sambil nyanyi lagu Ku Tak Sanggup oleh Kris Dayanti)