HaLaL n HaRaM








aku hangin dgn manusia manusia yg suka dok sebar fitnah merata ceruk ni...kalau tak kat fesbook...mesti dgn twit twit paling cepat sekali sms.....dey.....hang dok sebaq tu haram ni haram msg tu....hang ada bukti kaaa..sat sat dapat msg Starbuck HARAM...disahkan JAKIM....lepas tu MCD Haram...disahkan JAKIM...bagi aku..yg dok sebar fitnah tu yang HARAM......sbb ckp takdok bukti....dok menyalak sini sana....aku bodoh ker...hang yang bodoh....aku tak suka terima cerita hangat tapi takder bukti.....setakat dengar org cakap...pak teh habaq...tok lang cakap....kak piah cerita.....tok sah dok habaq kat aku...tu semua propa manusia yg sngt banyak pahala...so dok buat dosa kering...aku bg contoh msg 


 " Perhatian :  JAKIM mengesahkan STARBUCKS COFFEE mengandungi gelatin DNA BABI....." ...kojie kau suka  minum air ada babi..baik kau stop "

haram ke tak haram msg msg tu.....ni aku nak habaq mai...hang msg lagu tu...buat aku gelak kat hang...sbb hang dok menyalak tak da bukti...harap belajaq ja tinggi...tapi akai letak dekat lutut.....dari dulu kot..cara aku setiap cerita ka...gossip ka..mesti ada bukti...ai tak mau cerita2 picisan yg sekadar bunga bunga tahi ayam ni....


ni fav aku.....so sebenarnya hang jelous kan sbb tak dpt minum ayaq ni...ni nk habaq kat hang....aku bukan nk menuduh ka apa....aku dah check dgn JAKIM yg hang dok canang kata tu haram ni haram ....so jawapan JAKIM....

" Starbucks Coffee semuanya HALAL encik...malahan Starbucks Coffee diantara kopitiam paling bersih setakat kopitiam yg dikawal selia oleh JAKIM, "

hang nampak tu...JAKIM CAKAP STARBUCKS TU HALAL..yang HARAM hang...bodoh !!..sebab dapat dosa sia2...bagi aku ....daripada dok telan ayaq mana ceruk ....walaupun MELAYU...tapi pengotor..bek pi tempat mahai...sah sah bersih.....ISLAM tu ajar KEBERSIHAN...tapi....mostly kedai2 MELAYU ni tak bersih....aku bukan nk belagak....aku pun makan tepi jalan juga..tapi tengok la bersih ke tak...aiyoooohhh...sedey....n lagi satu...aku telan ayaq STARBUCKS tu bukan tiap2 hari.....aku kumpul duit...dah cukup baru aku beli....so aku minum sorunk...tak akan ajak orang share ..sebab aku beli ayaq tu mahai...aku pun kumpul duit...paham ???.nk minum beli sendiri...


kalau aku tak dak duit..aku minum ayaq kosong ja...bukan nk ayaq ayaq manis ni...aku masih sedar sapa aku....tu aku habaq kat hang.....

dan untuk makluman ...STARBUCK COFFEE adalah kopitiam pertama dalam MALAYSIA dapat pengesahan HALAL JAKIM dan SEMUA CAWANGAN STARBUCKS ada pengesahan HALAL JAKIM....boleh check dalam LAMAN WEB JAKIM

sekian sahaja syarahan carutan dari saya...nak terasa ka..nk hinqaq ka...mampuih pi kat hang...

10 comments:

RerameUngu said...

huiissh..panas berapi2 hang jie..tarek napas sat..biaq p la org nak habaq apa..depa mengata sbb depa tu jeles ngan hang. tu ja..ceq pon dah maleh nak dengaq pasai status hala haram francais2 kat mesia ni..ntah btol ntah tidak penyebarnya..nak komfemkan, cek ja la ngan JAKIM. takkan depa pun nak tipu plak kan..

papapun, slagi benda tu tak slh dr sisi agama lantak p la org nak kata apa. kt tak mintak skupang pun dt depa nak p bli kat stabak tu.

cik panadol said...

tak penah minun starbuck lg sbb tu tak kisah sangat psl khabar angin tu...nnt dah elok sakit gigi aku nk ajak ko peneka segelas la...sebelom kita start program diet yek!!

Anonymous said...

sangat setuju dengan anda...naik muak dengan isu ni....nk komen salah x komen pon salah...so pandai2 la orang yang membacanya menilai...jgn sebarkan berita yang tak tentu kebenarannya takut jatuh fitnah...huhuhu

perondajaketbiru74 said...

hmmmm JAKIM kena amik tindakan ni kena buat press conference bagi clear semua benda2 yang kalut ni baruler semua org bole makan dan minum tanpa was2

kojie said...

rerame ungu : mmg panas zati...sbb suka sebarkan berita tanpa pengesahan..nampak sangat mudah dibodohkan.

kojie said...

perondajaketbiru : yup..they should..but Jakim boleh dikatakan tak terlibat dalam hal ni...sepatutnya penyebar fitnah tu disaman..

kojie said...

cik panadol : ya why not......u should try..lazat

kojie said...

anonymous : hmm bbetul..mmg dah muak..tu yg hangin

Maya Eliestrani said...

http://cheryeastarclub.forumotion.com/t544-starbuck-telah-disahkan-haram-oleh-jakim

Maya Eliestrani said...

STARBUCK telah disahkan haram oleh JAKIM. Please note that all chocolate, vanilla and coffee drinks at Coffee Bean and Starbuck contains E471 (Emulsifier 471), mono di-glycefideswhich is from animal origin (pork). Raspberry Frap uses cherries that has been dip n alcohol & the tiramisu contains RUM. Please pass this message to our muslim friends. Call JAKIM 03 - 8886 4000 . sebarkan~
huhuuhhuuhuh.. xleh minum dh tu~~~~~




http://cheryeastarclub.forumotion.com/t544-starbuck-telah-disahkan-haram-oleh-jakim